Hemma med Jesper Søvndal

Den 4 oktober 2017 kunde hela Danmark för första gången bekanta sig med Jesper Sövndal, grafisk formgivare och ”baknörd”. Jesper var en av de tio deltagarna i den sjätte säsongen av ”Den stora baktävlingen” – och hela vägen till finalen imponerade han på både tittare och domare vecka efter vecka med sin kreativitet och knivskarpa precision.

DET MEST INTRESSANTA I VÄRLDEN

När Jesper själv ska sätta ord på vad det innebär att vara en kännare, handlar det framför allt om passion och helhjärtat engagemang. ”Under åren har jag kastat mig in i många olika projekt, och den gemensamma nämnaren har alltid varit att jag drivits av en stark passion”, säger Jesper och fortsätter med att säga att det händer stora saker när passionen kombineras med nyfikenhet och önskan att fördjupa sig. ”Jag gillar att fixa och dona med saker och ting och dyka ned i processer, teknik och utrustning. När det gäller det senare måste jag erkänna att jag är lite av en prylnörd – och inte minst när det gäller kök och bakning.”

Förutom den övergripande passionen för bröd och kakor, uttrycks Jespers nyfikna livsstil oftast genom olika reflektioner, där ett särskilt tema under en kortare eller längre period är det mest intressanta i hela världen. ”För mig handlar det mycket om att ständigt utmana; både mig själv, mina recept och de redskap jag arbetar med. Det är också en av anledningarna till att jag tycker så mycket om att baka. De nya idéerna tar aldrig slut, det finns alltid nya projekt, nya tekniker, ny utrustning och nya recept som ska utforskas och utmanas.” Det nyfikna och utmanande  tillvägagångssättet innebär å andra sidan också att projekten, med Jespers egna ord, har en förmåga att breda ut sig. ”Vid ett tillfälle ville jag t.ex. göra fylld choklad till Johanne. Detta påverkade under en period hela min värld, och jag experimenterade med recept och lärde mig allt om utrustning och teknik tills mitt omättliga behov av perfektion var uppfyllt – och Johanne fick världens bästa fyllda choklad.”

OFÖRGLÖMLIGA UPPLEVELSER

Jesper säger att han sedan barndomen har haft den speciella kombinationen av nyfikenhet och lusten att fördjupa sig i de saker han kastar sig över. ”Jag fick en gång den galna idén att vi skulle ha höns i mina föräldrars trädgård, och vad gör man då?” frågar mästerbagaren och svarar genast med ett skevt leende: ”Då gör man en detaljerad ritning till sin far så att han kan bygga om lekstugan till ett hönshus.”

Jesper Sövndals nyfikenhet och önskan att lära sig saker har redan gett honom många oförglömliga upplevelser, inte minst när han deltog i ”Den stora baktävlingen” 2017. Men där de flesta gissar att själva finalen var kronan på verket, har Jesper faktiskt en annan syn på tv-tävlingen. ”Det var naturligtvis supercool att komma till finalen, och det har helt klart också öppnat många dörrar för mig efteråt. ”Men för mig är det de tolv veckorna när vi spelade in programmet som är något mycket speciellt. Under den perioden fick jag en helt fantastisk möjlighet att nörda, fixa och dona, vara nyfiken, fråga och suga åt mig saker och ting, och den processen i sig gav mig så otroligt mycket och hjälpte mig att skapa mitt framtida liv.”

Jespers bakskola-kök är i modell Siena Ruby Red.

Film med Jespers Bakskola-kök

DEN STORE KÖKSKÄNNAREN

När både den privata delen och bakskolan i den gamla gymnastiksalen skulle inredas, föll valet av kök på AUBO. Ett val som, precis som med så många andra projekt i kökskännarens liv, handlade om processer, kreativitet, funktion, hållbarhet och utseende. ”Eftersom jag tillbringar så många timmar i köket var det helt avgörande att jag kunde anpassa saker till mina och Johannes idéer och behov, både i vårt privata kök och i bakskolan. Och även om köket i den privata delen och det stora köket i bakskolan är mycket olika, är det fortfarande mycket som de har gemensamt. Framför allt är båda köken helt underbara och smälter väl in i respektive utrymmen. Samtidigt är det viktigt för mig att de är hållbara, rejäla och av god kvalitet. Jag öppnar och stänger t.ex. lådorna tiotusentals gånger och proppar dem fulla med utrustning och allt möjligt annat, och de måste
klara detta utan att hänga sig eller liknande. Jag vill inte ha något skräp i mina kök, så är det bara,” avslutar mästerbagaren, kökskännaren … och den nyblivne pappan.

Jespers privata kök är i modell Oak Line Latte.

Film med Jespers private køkken
Vägledning & inspiration

Nyfiken på mer?

DANSK ORDENTLIGHET

Du kan alltid räkna med AUBO

I mer än tre decennier har AUBO byggt på Västjylländsk riktighet. Det handlar till exempel om tillit och säkerhet. Om att hålla det vi lovar i alla avseenden. Och om att göra ett försök att ge kunden den bästa tänkbara produkten. Varje gång.

Läs mer