Avfallskvarn

Diskbänken är ett viktigt arbetsområde i ditt kök. Här spenderas mycket tid på förbereda grönsaker och andra livsmedel, vilket naturligtvis efterlämnar massor av organiskt avfall som behöver bortskaffas.

En miljövänlig avfallslösning som sparar tid

Om du har en avfallskvarn ansluten till avloppet i din diskho har du en effektiv avfallslösning där du kan bortskaffa ditt organiska matavfall. Via avfallskvarnen mals matavfallet ned till en tunn juice som sedan transporteras via avloppsvattnet till reningsverket, där det kan återvinnas till miljövänlig biogas eller gödselmedel för jordbruk.

Avfallskvarnen kan mala ned de flesta slags organiska avfall – från avokadokärnor till kycklingben och räkor och naturligtvis de mjukare livsmedlen så som sallad, tomat, gurka etc. Olika modeller erbjuder olika effektivitet och hastighet.

Med en avfallskvarn minskar du mängden avfall i soptunnan och undviker därför matavfall som luktar och lockar till sig skadedjur.

 

Säkerhet vid användning av en avfallskvarn

En avfallskvarn innehåller inte knivar. I stället innehåller kvarnen block som knuffar runt matresterna i kvarnen, varför avfallskvarnen också är ofarlig att använda.

Skulle det hända att små nyfikna barnfingrar finner sin väg ned i avfallskvarnen medan den är på, kommer barnet att få ett slag på fingrarna av svängarmarna som skjuter ut avfallet på rivjärnet. Slaget kommer göra att fingrarna snabbt drar sig tillbaka.

En avfallskvarn kräver tillstånd från din kommun

Inte alla avloppssystem är utformade för att transportera avfallet bort från kvarnen, så du måste söka tillstånd från din kommun innan du installerar avfallskvarnen.

Reglerna är inte desamma i hela landet, och för att hitta reglerna för exakt där du bor, gå till din kommuns webbplats och läs om de lokala reglerna. Oftast är ansökan bara ett e-postmeddelande till kommunen (att: Teknik & Miljö) med information om på vilken adress du vill installera avfallskvarnen. Kommunen kommer sedan att undersöka om avloppssystemet på denna adress är utformat för att hantera uppgiften och återkommer till dig inom kort.

 

Kika in till närmaste återförsäljare

Vi vill väldigt gärna berätta mer om avfallskvarnar och fördelarna med denna produkt. Kontakta din lokala AUBO-återförsäljare så hjälper vi dig med goda råd och vägledning.

AUBO är återförsäljare för avfallskvarnar från:

Hitta AUBO återförsäljare
Vägledning & inspiration

Nyfiken på mer?

DANSK ORDENTLIGHET

Du kan alltid räkna med AUBO

I mer än tre decennier har AUBO byggt på Västjylländsk riktighet. Det handlar till exempel om tillit och säkerhet. Om att hålla det vi lovar i alla avseenden. Och om att göra ett försök att ge kunden den bästa tänkbara produkten. Varje gång.

Läs mer