Bänkskivor i köket

Vilket köksbänkskiva ska du välja?

Är du mitt i en köksaffär? Och är du vilse i de många beslut som tillsammans kommer att skapa ditt nya drömkök? Då finns det hjälp att få. Om du fortsätter att läsa, kommer du förhoppningsvis få ett svar på vilken köksbänkskiva som passar dig.

Köket är ett av de viktigaste rummen i alla hem. Det är både ett socialt nav och en verkstad för att förbereda, laga och servera dagliga måltider. En av de viktigaste delarna av köket är bänkskivorna. Å ena sidan är köksbänken en viktig del av det övergripande visuella uttrycket, och en läcker bänkskiva kan liva upp även det tråkigaste av kök. Ett rum där det finns gott om aktivitet och där parametrar som hållbarhet och motståndsstyrka är viktiga.

Det finns ett hav av olika bänkskivor som varierar i både färger och material, och därför kan det vara en utmaning att hitta precis rätt bänkskiva. Här kommer vi att gå igenom alla de överväganden du bör göra när du söker en ny bänkskiva.

– Bänkskivan betyder otroligt mycket. Naturligtvis ser du luckorna, men luckorna och bänkskivorna måste passa ihop. Uppenbarligen, eftersom det finns många nyanser av färg på både luckor och bänkskivor, och bänkskivan står du och tittar ned på hela tiden. Ett framgångsrikt kök handlar mycket om rätt bänkskiva. Det är en stor del, men också den dyra delen. Samma bänkskiva kan lätt variera från 5 000 SEK till 50 000 SEK bara på grund av materialval.

 

AUBO säljer vi bänkskivor för kök i följande material:

Vad bör du vara medveten om när du köper nya bänkskivor?

Köksbänkskivor finns i en myriad av varianter, och precis rätt bänkskiva beror till stor del på dina behov. Det finns olika åsikter om vad bänkskivan ska bidra med, och därför bör du noga överväga dina behov innan du investerar i en ny bänkskiva.

– Du bör vara medveten om vad du använder bänkskivan till. Naturligtvis ska den ligga ovanpå några köksskåp, men du måste tänka på hur du använder bänkskivan. Om du är en av dem som köper en pizza varje dag och bara måste packa upp den och inget annat, spelar inte hållbarhets- och underhållskraven på bänkskivan någon roll.

– Om du å andra sidan är aktiv i köket, antingen genom att slakta, baka eller i allmänhet laga mat, finns det ett antal praktiska krav som måste prioriteras. Det är alltså en balans mellan de estetiska och praktiska aspekterna. Samtidigt spelar den ekonomiska biten också en betydande roll. En köksbänkskiva kan variera kraftigt i pris beroende på material, och här kan du behöva kompromissa om en budget fastställts i förväg.

Förutom bänkskivans slitstyrka och hållbarhet är estetiskt uttryck en avgörande faktor. Valet av bänkskiva är ett viktigt beslut eftersom det är ett så centralt inslag i köket och eftersom priset på bänkskivor gör att man inte byter ut den från dag till dag. Därför ska du med fördel välja en bänkskiva som du också kan titta på om 10 år. Dagens heminredning definierar i många fall också valet av kök och bänkskiva. Ett kök är inte längre nödvändigtvis ett separat rum där du kan stå i lugn och ro och utveckla sig gastronomiskt. Köket har till stor del blivit en integrerad del av resten av hemmet, och det kräver bland annat design av köksbänkskivan och visuella uttryck.

– Idag är det väldigt modernt att du har ett kök och ett vardagsrum ihop, så det fungerar nästan som ett självständigt rum. Det betyder att många människor ägnar extra uppmärksamhet åt den estetiska aspekten – snarare än den funktionella – för att skapa en röd tråd i hela hemmet. Om till exempel köket är beläget som en del av vardagsrummet, måste det passa in med resten av vardagsrummet. Det måste vara en helhet.

Vad belastar en köksbänkskiva?

Ett kök är först och främst ett arbetsutrymme där det arbetas bakom pannor och kokkärl, och där olja, vatten och mat ofta flyger genom luften. Det ställer såklart krav på materialens hållbarhet, och detta gäller inte minst bänkskivan. Men vilken typ av stress utsätts en köksbänk typiskt för i vardagen?

Värme:

Om du bara är minimalt aktiv i köket, kan heta föremål som grytor och kokkärl utgöra en risk för bordsskivan. Få bänkskivor tål direkt värme och kräver därför ofta noggrann hantering av varma objekt nära bänkskivan. Det finns dock bänkskivor som är mer motståndskraftiga mot värme än andra.

– Folk som lagar mycket mat är särskilt bekymrade över att bänkskivan måste tåla värme. Hittills har det inte funnits några bänkskivor i ett material som har kunnat motstå direkt värme. Granitbänkskivor, som är sten, och kompositbänkskivor, kan du sätta varma föremål på, men det rekommenderas inte. Om bänkskivan absorberar värmen finns det en risk att den så småningom spricker. Idag finns det emellertid ett material som kallas dekton som tål 1200 grader. Där kan du lätt placera alla heta objekt du vill. Men allt som allt är det fördelaktigt att ha ett bordskydd inom räckhåll oavsett bänkskivmaterial.

Repor:

En köksbänkskiva kommer också att vara mest sannolik att utsättas för olika repor och märken när du jonglerar med vassa knivar eller när köksmaskiner måste flyttas fram och tillbaka. Återigen bestämmer innehållet i bänkskivan hur resistent ytan är för repor.

– Det är mycket olika hur människor använder och belastar sina bänkskivor. Men det mest förnuftiga man kan köpa för priset är en laminatbänkskiva. En bänkskiva i laminat tål nästan allt utom värme. Naturligtvis kan du rispa en laminerad bänkskiva, men det är inte något som händer vid normal daglig användning. En laminerad bänkskiva med en underlimmad diskbänk utan kanter passar perfekt till en familj med barn. Och annars kan du uppgradera med kompositsten eller granit.

Vatten och fläckar:

Förutom repor och värmebelastning, är en köksbänk också utsatt för olika fläckar. Till exempel kan de komma från området vid spisen, där oljestänk från pannan kan hamna på bänkskivan och sugas in. I det här området kan du till exempel använda ett material som stål, som inte belastas av vattenstänk en gång. Om du vill ha en hållbar bänkskiva som inte kräver underhåll är inte en bänkskiva i trä det rätta valet.

– Om du spenderar mycket tid vid bänkskivan bör du till exempel inte välja en bänkskiva i trä, för den måste underhållas. Men om du inte har några problem med att behöva ge din bänkskiva en omgång med olja en eller två gånger om året, kan du enkelt ha en bänkskiva i trä.

Vilka bordsskivor ligger i tiden?

Som ovanstående antyder finns det ett hav av möjligheter när det gäller att hitta precis rätt bänkskiva. Det kan vara svårt att avgöra eftersom populariteten av bänkskivor beror på olika parametrar. Precis som klädmodet förändras från tid till tid, är det också annorlunda vad som är populärt inom bänkskivor. Eftersom bänkskivor kan vara ett dyrt förvärv, kan man ofta återspegla trenden med bänkskivor i den allmänna ekonomin.

Liksom vad gäller materialets exklusivitet sker också gradvisa framsteg i förhållande till form och färg.

– För tio år sedan skulle bänkskivan vara 60 mm i tjocklek – idag är många av våra bänkskivor 20 mm och vissa går hela vägen ner till 12 mm för att få det lätta utseendet. I Danmark har vi de senaste 15 åren föredragit svarta och vita bänkskivor. Den vita är fortfarande den som säljer mest. Vitt är bekvämt i ett kök, och svart kan vara mer besvärande här. De får samma antal repor, men det är lättare att dölja dem på en vit bänkskiva. Detta gäller alla material.

Kika in till din lokala AUBO-återförsäljare

Vänligen kika in till din lokala AUBO-återförsäljare där du kan hitta inspiration och få råd om vad som kan fungera bra i ditt hem.

 

Hitta AUBO återförsäljare
Video

Horn Bänkskivor A/S

Vägledning & inspiration

Nyfiken på mer?

DANSK ORDENTLIGHET

Du kan alltid räkna med AUBO

I mer än tre decennier har AUBO byggt på Västjylländsk riktighet. Det handlar till exempel om tillit och säkerhet. Om att hålla det vi lovar i alla avseenden. Och om att göra ett försök att ge kunden den bästa tänkbara produkten. Varje gång.

Läs mer